پیشگیری و درمان کبد چرب با بادامزمینی
یکی از بیماریهای شایعی که ارمغان عادات غذایی و زندگی بدون فعالیت جسمی امروز است، بیماری کبد چرب می باشد که اگر به پیشگیری، تشخیص و درمان کبد چرب توجه نشود به بیماریهای خطرناک کبدی تبدیل خواهد شد که می تواند حتی منجر به مرگ بیمار شود. در ادامه مقاله ابتدا به تعریف و علل بروز کید چرب میپردازیم و سپس روشهای پیشگیری و درمان کبد چرب توضیح داده می شود.
بیماری کبد چرب چیست؟
انباشته شدن چربی در سلولهای کبدی میتواند به التهاب این سلولها منجر شود. کبد نقش مهمی در سوخت و ساز و شکستن چربیها در بدن دارد. در صورت بروز اختلال در آن، چربی در کبد رسوب کرده و موجب بروز کبد چرب میشود. یکی از فعالیتهای مهم کبد، ذخیرهسازی و سوخت و ساز چربیها در بدن است. کبد طبیعی حاوی حدود پنج گرم چربی در 100 گرم وزن خود میباشد. هر گاه مقدار چربی بیش از پنج درصد وزن آن افزایش یابد به این حالت «کبد چرب» گفته میشود.
کبد چرب، بیماری شایعی است و در نتیجهی بسیاری از بیماریها و یا حالتهای تغذیهای در بدن ایجاد میشود. چاقی، اختلال در چربیهای خون، بیماری دیابت، مصرف مشروبات الکلی، بدغذایی و سوء تغذیه، مصرف برخی از داروهای کورتوندار مثل پردنیزولون، داروهای ضد تشنج مانند اسیدوالپروئیک و مصرف بیرویه هورمونها از جمله علل ابتلا به بیماری کبد چرب هستند. در بیماری کبد چرب، کبد معمولا علامت خاصی ندارد و به دنبال انجام آزمایشات دورهای، اختلال در آنزیمهای آن مشخص میشود و یا این که در زمان انجام سونوگرافی به علل دیگر، علائم کبد چرب نیز تشخیص داده میشود. البته اختلالات آنزیمی در کبد چرب معمولا خفیف است و در اکثر موارد موجب افزایش مختصر در آنزیمهای کبدی میشود. در برخی موارد این بیماری با علایمی مانند خستگی و احساس ناراحتی در قسمت فوقانی شکم همراه است.
درمان کبد چرب چیست؟
مهمترین روش درمانی در این بیماری، رفع علت زمینهای بروز بیماری است. کاهش وزن در افراد چاق، ترک مصرف مشروبات الکلی، کنترل بیماری دیابت، کاهش چربیهای خون، تغییر در شیوه زندگی و انجام فعالیت بدنی مهمترین اصول درمان این بیماری است. در صورت درمان کبد چرب میتوان مانع پیشرفت ضایعه کبدی شد.
از خواص بادام زمینی برای پیشگیری از بیماری کبد چرب، مهار اشتهای کاذب است، بادام زمینی سرشار از چربیهای خوب و مفید برای بدن است. این دانه گیاهی مقادیر بالای چربیهای غیر اشباع و مفید را برای سلامتی بدن دارد که مصرف آنها هیچ آسیبی به کبد و ارگانهای حیاتی بدن نمیرساند. جالب است بدانید در ۳۰ گرم بادام زمینی حدود ۱۴ گرم چربی وجود دارد، که بیش از ۱۱ گرم آن چربی غیر اشباع است. این چربیها از مفیدترین چربیهای خوراکی هستند و تقریباً در اغلب دانههای گیاهی از جمله بادام زمینی یافت میشوند. مصرف بادام زمینی باعث کاهش کل کلسترول و کاهشLDL یا کلسترول بد خون میشود. همچنین مصرف این دانه گیاهی همزمان به حفظ و نگهداری HDL یا کلسترول خوب کمک خواهد کرد. از این رو مصرف منظم و مستمر آن برای افراد مبتلا به کبد چرب و اضافه وزن مفید است. 85درصد چربی موجود در بادام زمینی، چربی غیر اشباع (خوب) است که 50 درصد آن چربی های غیراشباع مونو و 35 درصد چربیهای غیراشباع پلی است. این چربیها کلسترول خون را پائین میآورند و از این طریق، علاوه بر سلامت قلب برای درمان کبد چرب مؤثرند.
اندامهای داخلی بدن نظیر کبد نیاز به چربیهای خوب و غیر اشباع دارند تا بتوانند املاح و ویتامینهای لازم را دریافت و جذب کنند. بادام زمینی علاوه بر اینکه حاوی مقادیر بالای چربیهای غیر اشباع و مفید برای سلامتی بدن است که هیچ آسیبی به کبد و ارگانهای حیاتی بدن نمی رساند، همزمان سهم قابل توجهی از پروتئینهای گیاهی، املاح و ویتامینهای مورد نیاز بدن انسان را تامین میکند. از دیگر خواص بادام زمینی برای پیشگیری از بیماری کبد چرب، مهار اشتهای کاذب است. به این ترتیب با مصرف چند عدد بادام زمینی در طول روز با فواصل معین، میل به خوردن تنقلات ناسالم و پرخوری که از عوامل اصلی ابتلا به کبد چرب است، به شدت کاهش مییابد و مواد مغذی مفید و ضروری جذب بدن می شود که منجر به احساس سیری خواهد شد. مصرف بادام زمینی باعث افزایش متابولیسم و سوخت و ساز بدن میشود، در نتیجه بدن انرژی بیشتری مصرف نموده و برای تامین انرژی مازاد از چربیهای ذخیره و انباشته شده در سایر اندامها، استفاده میکند.
مقالاتی که شاید به آن علاقمند باشید:
آیا مصرف عسل در بارداری مجاز است؟